Zorgverzekeringen kunnen behoorlijk ingewikkeld zijn. U betaalt een flinke premie, maar desondanks wordt precies de zorg die u nodig heeft niet vergoed. Dat komt omdat dit onderdeel dan niet in het basispakket zit. In dat geval heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig. Dit kan echter flink in kosten oplopen. Wat voor de basiszorgverzekering geldt, geldt dus eveneens voor de aanvullende zorgverzekering. Tijdens het zorgverzekering vergelijken 2024 moet u dus een goede vergelijking maken van de verschillende opties die er zijn. Aan de hand daarvan kunt u zien welke verzekeraar voor u de beste keus is met betrekking tot de zorg die u nodig heeft.
Wat zit er in?
In een aanvullende zorgverzekering kan van alles zitten. Dit kunnen dingen zijn waarvan u misschien denkt dat ze eigenlijk gewoon in de basisverzekering zitten. Denk bijvoorbeeld aan tandartskosten. Dit moet u tegenwoordig aanvullend in een verzekering laten opnemen als u dit vergoed wilt hebben. Ook voor mensen die bijvoorbeeld veel gebruikmaken van een fysiotherapeut is aanvullend verzekerd zijn zeer belangrijk. Daarnaast valt te denken aan allerlei vormen van alternatieve genezing. Al deze zaken kunnen worden meegenomen in een verzekering wanneer u dit nodig heeft. Aan de andere kant heeft u er geen last van als u er geen gebruik van maakt.
Wanneer een aanvullende zorgverzekering?
Kiezen voor een aanvullende zorgverzekering doet u vooral wanneer de kosten die u per jaar maakt opwegen tegen de extra premie die u maandelijks moet betalen. Wanneer u eigenlijk nooit gebitsproblemen heeft en alleen de halfjaarlijkse controle van de tandarts berekend krijgt, dan bent u ongeveer vijftig tot zestig euro per jaar daaraan kwijt. Wanneer u tien euro per maand aan premie extra kwijt bent, dan gaat het om 120 euro. U betaalt dan dus veel meer. Een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld de tandarts of de fysiotherapeut heeft dus alleen grote waarde bij veelvuldig gebruik.
Wisselen van verzekeraar
Ieder jaar bestaat er de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Dat doet u ongeveer in de laatste zes weken van het jaar, tussen half november en eind december. Dit wordt dan automatisch geregeld door de oude en de nieuwe verzekeraar. Wanneer u eerst nog even wilt oriënteren, dan kunt u ook voor 31 december zelf uw verzekering opzeggen. U moet dan voor 1 februari een nieuwe vinden. U heeft dan wel de tijd om een aantal dingen die voor u van belang zijn goed uit te zoeken. Dat kan tegenwoordig zelfs heel gemakkelijk.
De verzekeringen vergelijken
Wanneer u voornemens bent over te stappen, dan is het goed om eerst de verzekeringen met elkaar te vergelijken. U kunt hierin alles meenemen wat voor u van belang is. Bijvoorbeeld door naast de basisverzekering ook een aantal aanvullende opties aan te vinken. Bovendien kunt u de hoogte van de kosten die u wilt laten vergoeden aangeven. Aan de hand van al die gegevens komt een samenstelling van verzekeringen van de goedkoopste naar de duurste tevoorschijn. U kunt bovendien ook bekijken hoe de maandelijkse premie verandert als u enkele opties enigszins aanpast. Bijvoorbeeld meer eigen risico of net iets minder dekking op een bepaald onderdeel.
Twee verzekeraars
Er bestaan ook mogelijkheden om uw verzekering onder te brengen bij twee verschillende verzekeraars. U sluit uw basisverzekering dan bij de eerste en uw aanvullende verzekering bij de tweede af. Dit is echter niet heel erg gebruikelijk. Bovendien komt het zelden voor dat dit ook echt daadwerkelijk de goedkoopste oplossing is. Desondanks kan het wel goed zijn om in ieder geval de mogelijkheden even te onderzoeken wanneer u wilt overstappen of wanneer u een aanvullende verzekering moet gaan afsluiten. In enkele gevallen kunt u daadwerkelijk beter af zijn om het afsluiten van uw verzekering op deze manier aan te pakken.
Veranderingen bijhouden
Regelmatig veranderen de samenstellingen van zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. Zo is het tegenwoordig bijvoorbeeld mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten voor speciaal onderzoek. U moet dan denken aan bijvoorbeeld preventieve onderzoeken. Dit zijn de soorten onderzoek waarbij de staat van uw gezondheid aan de hand van een aantal tests wordt bekeken. In veel gevallen is dit tegenwoordig te dekken op basis van een aanvullende zorgverzekering. Het is wel zo dat dit onder bepaalde voorwaarden gebeurt. Het is dus belangrijk dat u eerst goed bekijkt wat er onder uw aanvullende verzekering valt en wat juist niet.
Aanvullende zorgverzekering afsluiten
Wanneer u alles goed in kaart heeft gebracht en u heeft bekeken waar u de goedkoopste verzekering kunt krijgen, dan kunt u overgaan tot het afsluiten van uw aanvullende zorgverzekering. U kunt dit vaak rechtstreeks doen vanuit de zorgvergelijker die u heeft gebruikt om te onderzoeken waar u het goedkoopst uit kunt zijn. U wordt dan naar de website van de betreffende verzekeraar geleid. Wanneer u dit doet, dan zorgt uw nieuwe verzekeraar ervoor dat de oude verzekering wordt opgezegd. U heeft daar dus zelf verder geen omkijken meer naar zodat u niet dubbel verzekerd bent.
Tandartsverzekering
Het verzekeren tegen tandartskosten is tegenwoordig niet vanzelfsprekend meer. Het wordt zelfs steeds gebruikelijker om dit buiten het verzekeringspakket te houden. De kosten voor de tandarts nemen zij voor eigen rekening wanneer deze zich voordoen. U kunt in de vergelijking van zorgverzekeringen wel de tandartskosten gewoon mee nemen. U kiest dan bijvoorbeeld voor een bepaald percentage tot aan een maximaal bedrag. U wil zich bijvoorbeeld volledig verzekeren, 100 procent, tot aan 300 euro. Alle kosten tot 300 euro worden dan gedekt. Kiest u voor slechts 75 procent, dan gaat dus ook de premie omlaag. Neem in deze overweging voor een tandartsverzekering mee hoe goed uw gebit is.
Fysiotherapie
Ook voor fysiotherapie geldt dat u voor de keuze staat om dit wel of niet in het pakket op te nemen. Ook dit hangt natuurlijk af van de mate waarin u dit nodig heeft. Let wel op, voor alle zorgverzekeraars geldt dat zij een maximaal aantal behandelingen vergoeden. Dit geldt ook wanneer u wel meer behandelingen nodig heeft. U kunt dan dus wel kiezen voor 100 procent dekking, maar dat neemt niet weg dat er een maximaal bedrag aan gekoppeld zit. Reken erop dat de meeste zorgverzekeraars ongeveer vijftig behandelingen vergoeden. Wel zijn er uitzonderingsregels die kunnen gelden.
De kosten van een bril of lenzen
Wat geldt voor fysiotherapie geldt natuurlijk ook voor hulpmiddelen voor beter zicht zoals brillen en lenzen. Niet iedereen heeft het nodig. Wanneer u echter wel brildragend bent of lenzen gebruikt, dan kan het handig zijn om tijdens het zorgverzekering vergelijken op te nemen dat u tegen deze kosten gedekt wilt worden. U kunt dan eens per twee jaar kosten voor aanschaf declareren. De hoogte van uw premie wordt dan mede bepaald door de hoogte van de kosten die u wilt retour ontvangen. U kunt bijvoorbeeld voor 75 euro kiezen, maar ook voor 200 euro. U kunt het ook in zijn geheel achterwege laten.
Verzekerd zijn op reis
Wanneer u vaak buiten de landsgrenzen verblijft, dan is het een optie om u voor zorg in het buitenland te verzekeren. Daarmee kunt u invloed hebben op het niveau van de zorg die u in andere landen krijgt. Dit is natuurlijk vooral een aantrekkelijke optie voor reizigers of voor mensen die veel internationale handel drijven en dus veel op pad zijn. Wanneer dit voor u juist niet het geval is, kunt u de optie in de vergelijking gewoon uitzetten. U kunt dan immers gemakkelijk op deze kosten besparen.
Het verzekeren van alternatieve geneeswijzen
Er zijn voldoende mensen bij wie medicijnen niet aanslaan. Er zijn ook mensen die om uiteenlopende redenen liever geen medicijnen nemen. Voor hen heeft het dus geen nut om dit te laten meeverzekeren. Aan de andere kant kan het voor u, als u één van deze mensen bent, juist wel fijn zijn als alternatieve geneeswijzen worden meeverzekerd. Bijvoorbeeld een bezoek aan een homeopaat of acupunctuur. U kunt dit aangeven wanneer u een vergelijking gaat maken. Dit zit namelijk niet in het basispakket maar is vaak wel toe te voegen tot een bepaald bedrag. Deze keuze kunt u dus zelf maken.
Hulp van een psycholoog
Psychologie was vroeger een taboe, maar dat is allang niet meer het geval. Toch zit psychologische hulp nog altijd niet in het basispakket van zorgverzekeraars. Dit betekent dus dat dit als extra optie moet worden gekozen wanneer u hier gebruik van wilt maken. U kunt onderaan in het menu deze optie aanvinken. Daarmee heeft u dan ook direct alle extra opties die er zijn doorlopen. Ook hier geldt dat u kunt aangeven voor welk bedrag u dit zou willen meeverzekeren. Opnieuw is het zo dat een hoger meeverzekerd bedrag ook een hogere maandelijkse premie met zich meebrengt.
Inhoudsopgave