Aanvullende zorg
Zorg die niet in het basispakket te vinden is. Voorbeelden hiervan zijn brillen, tandheelkunde, alternatieve geneeswijzen en fysiotherapie. Door voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen kan deze zorg alsnog vergoed worden. Een aanvullende zorgverzekering dient bovenop de basisverzekering te worden afgesloten.
Acceptatieplicht
De plicht van een zorgverzekeraar om klanten aan te nemen. Een zorgverzekeraar mag niemand weigeren op basis van kenmerken als leeftijd, geslacht, medische voorgeschiedenis of huidige gezondheid. De acceptatieplicht geldt overigens alleen voor de basisverzekering. Voor een aanvullende verzekering kan de verzekeraar wel bepaalde voorwaarden stellen. Dat gebeurt in de praktijk bijvoorbeeld vaak bij een aanvullende tandartsverzekering.
Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten(AWBZ)
Een wet waarmee zorgkosten gedekt worden die vallen onder bijzondere omstandigheden. Daarbij kan gedacht worden aan zorg voor gehandicapten, chronisch zieken en ouderen. Overigens is deze wet in 2015 opgesplitst in een aantal andere weten waaronder de Wet maatschappelijke ondersteuning(Wmo), Zorgverzekeringswet(Zvw), Wet langdurige
zorg(wlz) en Jeugdwet.
Basisverzekering
Een verplichte verzekering voor iedere Nederlander waarmee je verzekerd bent voor de meest noodzakelijke zorg. Voorbeelden hiervan zijn het bezoek en behandeling bij de huisarts, geneeskundige zorg in het ziekenhuis én een groot gedeelte van de medicijnen. Wat er precies gedekt wordt met de basisverzekering kun je terug vinden in het basispakket.
Basispakket
Alle zorg die wordt gedekt door de basisverzekering waar iedere Nederland verplicht over moet beschikken. Dit is basiszorg zoals behandeling bij de huisarts, zorg in het ziekenhuis en psychologische zorg wanneer dat nodig is. De overheid bepaalt de inhoud van dit pakket en legt dat in de wet vast. De inhoud is voor iedereen hetzelfde maar kan door de overheid wél aangepast worden.
Bestuursrechtelijke premie
Wanneer iemand een betalingsachterstand van zes maanden heeft bij de zorgverzekering, wordt hij of zij aangemeld bij het CAK. Dat is het Centraal Administratie Kantoor. Vervolgens wordt er juridisch en verhoogde premie geëist. Dit wordt de bestuursrechtelijke premie genoemd en deze bedraag 128 euro. Indien nodig wordt deze premie ingehouden op inkomsten als loon en/of uitkering.
Betalingsachterstand
Door het niet tijdig betalen van de maandelijkse of jaarlijkse premie, kan er een betalingsachterstand ontstaan. Dat kan ook als het eigen risico niet voldaan wordt. De meeste zorgverzekeraars gaan hier in het begin soepel mee om. Wanneer er echter een betalingsachterstand van zes maanden ontstaat volgt aanmelding bij het Centraal Administratie Kantoor.
Betalingsregeling
In het geval van een betalingsachterstand of wanneer de premie of het eigen risico niet op tijd betaald kunnen worden, kan er een betalingsregeling getroffen worden. Daarbij spreken de verzekeraar en de verzekerde samen een regeling in termijnen af waarin de achterstand betaald kan worden.
Budgetpolis
Een goedkope basiszorgverzekering. De verzekerde kan niet in alle ziekenhuizen en bij alle zorgverleners terecht, maar slechts bij enkele. Bij deze zorgaanbieders wordt de behandeling overigens wél volledig vergoed. Bij zorgaanbieders die niet in het aanbod aanwezig zijn wordt er doorgaans alsnog de helft van de rekening vergoed. Het is wel mogelijk om zelf een huisarts te selecteren en spoedeisende hulp is altijd en overal mogelijk.
Collectiviteitskorting
Speciale reductie op de verzekeringspremie. Deze wordt gegeven aan een groep mensen die samen bij dezelfde zorgverzekeraar voor een verzekering kiest. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vereniging of een bedrijf.
Declareren
De rekening van de zorgkosten die men krijgt indienen bij de verzekeraar, teneinde deze vergoed te krijgen.
Eigen bijdrage
Een bedrag dat de verzekerde persoon zelf betaalt voor bepaalde vormen van zorg. Het gaat daarbij om vormen die in het basispakket zijn opgenomen. Voorbeelden hiervan zijn een kunstgebit, kraamzorg en een hoortoestel. Meestal is er bij eigen bijdragen de mogelijkheid om op dat gebied een extra verzekering aan te vragen waardoor deze kosten alsnog worden gedekt.
Eigen risico
Een vaststaand minimum bedrag dat de verzekerde zelf moet betalen voor de gebruikte zorg die wordt vergoed vanuit het basispakket. De overheid stelt dit bedrag jaarlijks vast. Zodra het volledige eigen risico is voldaan, draait de zorgverzekeraar op voor verdere kosten. Overigens geldt dit eigen risico niet voor alle vormen van zorg.
Eerstelijns zorg
Bepaalde vorm van zorg waar men direct naar toe kan. Een arts hoeft iemand hier niet heen te verwijzen. Denk bijvoorbeeld aan de huisarts. Het merendeel van eerstelijns zorg vergoedt de basisverzekering.
Gecontracteerde zorg
Specifieke zorg door instellingen of zorgaanbieders die een contract met afspraken met de zorgverzekeraar hebben over kwaliteit en prijs van de zorg. Deze zorg wordt door de verzekeraar volledig vergoed, dekking, eigen bijdrages en voorwaarden in acht genomen.
Gemoedsbezwaarde
Iemand die vanwege zijn levensopvatting of religie geen zorgverzekering af wil sluiten. In plaats daarvan is het mogelijk om door de Sociale Verzekeringsbank(SVB) een andere belasting toegewezen te krijgen die eventuele medische zorg gedeeltelijk dekt.
Ingezetene
Een persoon die officieel en rechtsmatig in ons land woont. Vrijwel alle ingezetenen zijn verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Er zijn echter wel wat uitzonderingen op die regel.
Inkomensafhankelijke bijdrage
Er worden vaste percentages van ieders inkomen afgedragen aan de belastingdienst. Dat is een inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorg. Bij mensen die in loondienst zijn, worden deze bijdrages automatisch ingehouden op hun inkomen.
Inkomensafhankelijke premie
Er zijn zorgverzekeraars die gebruik maken van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Dit geldt overigens alleen voor de aanvullende zorgverzekering. Het gevolg van een dergelijke regeling is dat de premies voor pakketten en verzekeringen kan stijgen wanneer iemand ouder wordt.
Internet zorgverzekering
Specifieke online zorgverzekering waarbij vrijwel alles via internet verloopt. Denk aan het indienen van declaraties maar ook aan het bekijken van een polis of de correspondentie. In de meeste gevallen betaalt men bij dit type zorgverzekering een lagere premie dan bij de reguliere variant.
Mantelzorg
Niet-professionele zorg voor gehandicapten, ouderen, chronisch zieken en overgie mensen die hulpbehoevend zijn. Meestal wordt dit gedaan door familie, vrienden of andere naasten. In vrijwel alle gevallen gaat het om onbetaalde en langdurige verzorging.
Medische selectie
Wanneer iemand een aanvullend pakket bij de zorgverzekering aanvraagt, kan de zorgverzekeraar een selectie of acceptatieprocedure uitvoeren. Dit is medische selectie. De gezondheidsstatus van de aanvrager en de medische voorgeschiedenis wordt bestudeerd. Op basis van een medische selectie kan een zorgverzekeraar een aanvraag voor een aanvullende verzekeraar weigeren. Overigens hanteren sommige zorgverzekeraars zo’n medische selectie, niet allemaal.
Naturapolis
Een basiszorgverzekering waar degene die zich verzekert zelf kan kiezen uit een behoorlijk groot aanbod van ziekenhuis en zorgaanbieders. Behandelingen bij de gekozen zorgaanbieders worden volledig vergoed, op basis van eigen vastgestelde risico, de dekking en eigen bijdrages. Wanneer er een behandeling van een zorgaanbieder plaatsvindt die niet-gecontracteerd is, wordt deze niet volledig vergoed. Meestal ligt de dekking in dat geval rond de driekwart van de rekening. Mensen die over een naturapolis beschikken, kunnen zelf bepalen wie hun huisarts is en spoedeisende hulpverlening is uiteraard overal mogelijk.
Niet-gecontacteerde zorg
Dit is zorg waarbij er tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieder geen vaste afspraken zijn gemaakt over de prijs en de kwaliteit van de zorg. Dat is in ieder geval niet contractueel vastgelegd. Meestal wordt deze zorg daarom ook niet (helemaal) betaald door de verzekeraar. Althans, niet volledig. Meestal wordt een groot gedeelte van deze zorg namelijk alsnog vergoed. Dat gedeelte ligt tussen de vijftig en de tachtig procent in het geval van een budgetpolis of een naturapolis. Restitutiepolis? Dan ligt dat weer helemaal anders en wordt honderd procent van het wettelijke tarief voor de behandeling vergoed.
Nominale premie
Een vaststaand bedrag dat door de regering wordt vastgesteld en wat volgens het verantwoordelijke ministerie aangeeft hoeveel een zorgverzekeraar aan premie moet rekenen om de kosten te dekken. Dit vaste bedrag wordt per maand of per jaar betaald aan de zorgverzekeraar voor de basisverzekering.
Overstappen
Wisselen van aanbieder als het gaat om zorgverzekeringen. Dit doen behoorlijk veel mensen jaarlijks november en december. Typisch voor deze overstap is dat mensen niet zelf hun oude zorgverzekering hoeven op te zeggen. Dat doet de nieuwe zorgverzekeraar namelijk voor hen. Kijk voor meer informatie op Overstappen-zorgverzekering.com.
Overstapservice
Wanneer iemand een andere zorgverzekering kiest, kan hij of zij daarbij de zogenoemde overstapservice gebruiken. Dat betekent dat de huidige zorgverzekering door de nieuwe wordt opgezegd zonder dat de verzekerde daar zelf iets voor hoeft te doen.
Persoonsgebonden budget(pgb)
Een bedrag waarmee mensen die zorg nodig hebben deze kunnen inkopen bij bepaalde zorgaanbieders of zorginstellingen. Voorbeelden hiervan zijn verpleging of persoonlijke verzorging.
Polisvoorwaarden
Een vaste overeenkomst tussen de verzekerde en de zorgverzekeraar. Hierin zijn de rechten en plichten van beiden vastgelegd. Ook zijn in de polisvoorwaarden de dekkingen te vinden waar de verzekerde aanspraak op maakt volgens zijn of haar zorgverzekering.
Regeling wanbetalers
Wanneer iemand zes maanden achterstand heeft met het betalen van de premie, wordt deze over het algemeen aangemerkt als wanbetaler bij het CAK. Vanaf dat moment valt de betaling ook onder de regeling wanbetalers. Dat betekent dat het CAK de premie zal gaan innen die vanaf dan overigens ook hoger is. Wanneer dat nodig is wordt het verschuldigde bedrag ingehouden van loon of uitkering.
Restitutiepolis
Een vorm van basiszorgverzekering waarbij de verzekerde uit een groot aanbod van gecontracteerde zorgaanbieders kan kiezen. Bij al deze zorgaanbieders wordt de rekening volledig vergoed, op basis van de dekking, eigen bijdrages en het eigen risico. Bij rekeningen van niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt deze 100 procent van het wettelijker tarief vergoed.
Risicoselectie
Selecteren van verzekerde mensen op basis van diverse kenmerken die een risico kunnen vormen. Denk daarbij aan leeftijd, opleidingsniveau, medische voorgeschiedenis en gezondheid. Het is binnen de Nederlandse Zorgverzekeringswet niet toegestaan om risicoselectie toe te passen.
Sociale verzekeringsbank(SVB)
Een overheidsinstantie die zich specifiek richt op Nederlandse volksverzekeringen zoals de AOW en de AWBZ. Daarnaast kan het SVB ook bepalen of een persoon al dan niet verzekeringsplichtig is.
Solidariteit
Wanneer iemand een basisverzekering afsluit en een zorgpremie moet betalen, wordt daarbij geen rekening gehouden met het risico dat de verzekerde loopt op ziekte. Dat wordt ook solidariteit genoemd.
Spoedeisende zorg
Noodzakelijk zorg die acuut nodig is en bedoeld is om snel in te grijpen bij een medische situatie. Wanneer er sprake is van spoedeisende zorg kan iedereen in Nederland bij iedere spoedeisende hulp van elk willekeurig ziekenhuis geholpen worden. Over welke polis de patiënt beschikt doet op dat moment niet ter zake.
Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen(SKGZ)
Een onafhankelijke instantie die bij problemen tussen de zorgverzekeraar en verzekerden probeert te onderhandelen . Dat gaat meestal via een geschillencommissie of een met behulp van een bemiddeling van de Ombudsman.
Tweedelijnszorg
Geestelijke of gespecialiseerde gezondheidszorg waar een patiënt alleen maar toegang tot heeft wanneer er sprake is van een doorverwijzing van een (huis)arts. Denk hierbij aan een bijvoorbeeld aan een internist of een andere gespecialiseerde arts in het ziekenhuis.
Verplicht eigen risico
Iedereen die beschikt over een zorgverzekering moet jaarlijks een verplicht eigen risico betalen. Dat is een minimaal en wettelijk vastgelegd bedrag dat per jaar kan verschillen. Het is ook mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen met een lagere premie als gevolg. Iedere inwoner van Nederland die 18 jaar of ouder is, heeft dit eigen risico. In 2018 bedroeg dit eigen risico 385 euro. Het kan op vrijwillige basis met maximaal 500 euro worden verhoogd.
Verzekeringsplicht
Iedere inwoner in Nederland is wettelijk verplicht om een basispakket bij een zorgverzekering naar keuze te hebben, uitzonderingen daargelaten.
Vrij artsenkeuze
Verzekerden kunnen zelf bepalen naar welk ziekenhuis ze gaan of welk arts of specialist ze behandelt.
Vrijwillig eigen risico
De mogelijkheid om, bovenop het verplichte eigen risico, een bedrag toe te voegen. Dit doet men altijd vrijwillig en als beloning wordt de premie van deze verzekerde lager.
Wanbetaler
Iemand die verzekerd is en een betalingsachterstand heeft van minimaal zes maanden. In dat geval wordt de verzekerde geregistreerd bij het CAK. In dat geval dient er een hogere premie betaald te worden. Dat wordt ook wel de bestuursrechtelijke premie genoemd.
Wet langdurige zorg (Wlz)
Met deze wet worden kosten gedekt voor langdurige verzorging die chronisch zieken, gehandicapten en ouderen nodig hebben.
Wet maatschappelijke ondersteuning(Wmo)
Deze wet stelt hulpbehoevende mensen in staat om alsnog deel te nemen aan de samenleving. Denk daarbij aan het financieren en verstrekken van hulpmiddelen zoals een looprek of het regelen van huishoudelijke hulp bij mensen thuis die dat zelf niet meer kunnen. De gemeentelijke overheid is verantwoordelijk voor Wmo.
Woonlandpakket
Een speciaal pakket met zorgvoorzieningen voor grensarbeiders. Dit pakket heeft dezelfde dekking als de basisverzekering. Per geval wordt bekeken wie het woonlandpakket bekostigt.
Ziekenfonds
Oude naam voor het huidige zorgverzekeringsstelsel. Leden verzekerden zich bij het ziekenfonds tegen de kosten van allerhande soorten zorg.
Zorgaanbieders
Verzamelnaam voor alle bedrijven, organisaties, personen en instellingen die zorg leveren. Denk daarbij aan een tandarts en een ziekenhuis maar ook een verpleegtehuis of een huisarts.
Zorginstituut Nederland
Een adviserende overheidsorganisatie in het kader van de Zorgverzekeringswet en de Wlz. Voorheen stond ook wel bekend als CVZ. Deze organisatie is tevens verantwoordelijk voor het verdelen van geld onder de zorgverzekeraars en zorgkantoren. Het zorginstituut regelt tot slot ook het uitvoeren van regelingen voor wanbetalers.
Zorgpas
Een pasje dat iedere verzekerde van zijn of haar zorgverzekeraar ontvangt. Dit pasje is het bewijs dat men verzekerd is voor zorgaanbieders.
Zorgplicht
Zorgverzekeraars hebben de plicht om ervoor te zorgen dan hun verzekerden zorg krijgen of een vergoeding van zorg. Dat heet de zorgplicht. Dit gaat uiteraard alleen over de vormen van zorg waar de verzekerde op basis van zijn of haar polis recht op heeft.
Zorgpolis
Een document waarin is opgenomen welke verzekeringen er zijn afgesloten. Hier staat ook op hoeveel premie de verzekerde betaalt evenals andere gegevens van de verzekerde en de zorgverzekeraar. De zorgpolis hoeft geen fysiek document te zijn, maar kan ook digitaal in het bezit van de verzekerde zijn.
Zorgpremie
Het bedrag dat de verzekerde betaald voor de verzekering. Dat kan per jaar of in maandelijkse termijnen worden betaald.
Zorgtoeslag
Een bijdrage van de overheid voor mensen met een lager inkomen. De overheid draagt daarmee bij aan de zorgkosten van de verzekerde zodat hij of zij deze slechts gedeeltelijk zelf hoeft te betalen. Lees op onze speciale pagina over zorgtoeslag berekenen en aanvragen hoe u dit eenvoudig zelf kunt doen.
Zorgverzekeraar
Een verzekeringsmaatschappij waar ieder individu een zorgverzekering af kan sluiten. Je kunt hier een basisverzekering maar ook aanvullende zorgverzekeringen afsluiten.
Zorgverzekering
Een verzekering waarmee ziektekosten kunnen worden vergoed. Denk daarbij aan uiteenlopende vorm van zorg zoals bezoek aan huisarts, geneeskundige behandelingen in het ziekenhuis en medicijnen. Ook medische hulpmiddelen worden soms vergoed. Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Daarnaast kan nog gekozen worden voor een aanvullende zorgverzekering
Zorgverzekeringswet(Zvw)
Specifieke wet waarin voorwaarden en regels zijn opgenomen waaraan iedere basisverzekering moet voldoen. In deze wet staat tevens dat iedere Nederlander verplicht een zorgverzekering af moet sluiten.