Een zorgverzekering komt met eigen risico. Dit is wettelijk verplicht. De minimumhoogte van het eigen risico is 385 euro. U kunt echter ook kiezen om het bedrag dat u aan eigen risico in een zorgverzekering opneemt te verhogen. Het maximumbedrag ligt op 885 euro. Het is dan wel belangrijk dat u goed weet wat eigen risico eigenlijk is. Bovendien is het noodzakelijk dat u weet wanneer u eigen risico moet betalen. Dit soort vragen zijn van belang om een goede keuze te kunnen maken wanneer u gaat zorgverzekering vergelijken en over gaat stappen naar een andere verzekeraar.
Het verplichte eigen risico
Wanneer het gaat om een basisverzekering, dan heeft u te maken met de verplichte eigen risico van 385 euro. In het kort betekent dit dat uw de eerste 385 euro van de zorgkosten die u maakt zelf moet betalen. Komt u daarboven uit, dan past de zorgverzekeraar het bedrag bij dat nodig is om de kosten te dekken. Het eigen risico is persoonsgebonden. Dit geldt alleen niet voor kinderen tot 18 jaar die zijn meeverzekerd. Zij betalen immers zelf geen premie en hebben daar dus ook niets te maken met eigen risico. Mensen houden het eigen risico bij voorkeur laag.
Vrijwillig verhogen
Hoewel mensen bij voorkeur het eigen risico niet te hoog willen instellen, kan dit wel enig voordeel opleveren. Wie een wat hoger eigen risico kiest, betaalt minder maandelijkse premie. Hier krijgt u dan namelijk korting op. Voor mensen die eigenlijk geen gezondheidsproblemen kennen kan dit dus een goede oplossing zijn. U kunt aan de hand van een aantal toetsingsvragen zelf bepalen of dit voor u een goede optie is. Wanneer u geen chronische ziektes heeft, dan komt u bijvoorbeeld al een heel eind in de goede richting. Een wat hoger eigen risico kan u dan veel geld besparen op uw zorgverzekering.
Het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage
Er bestaat nog weleens verwarring over het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage. De eigen bijdrage staat namelijk los van het eigen risico. In het geval van sommige medicijnen of ingrepen is het namelijk nodig om zelf een deel te betalen. Dit deel valt niet onder het eigen risico en niet onder het deel dat door de verzekeraar wordt gedekt. Ook zaken als een hoortoestel of een kunstgebit kunnen hieronder vallen. Dit staat vaak los van de zorgverzekering die u afsluit of bij welke verzekeraar u deze afsluit. Het is over het algemeen bij iedere verzekeraar hetzelfde.
Wat dan wel?
U gebruikt het eigen risico eigenlijk voor al het andere dat met zorgkosten te maken kan hebben. Denk aan behandelingen, medicijnen en eventueel hulpmiddelen die u nodig heeft. Zolang u onder het grensbedrag van het eigen risico dat u heeft afgesloten blijft, moet u dit zelf betalen. Het deel erboven wordt door de verzekeraar vergoed, mits het niet onder een eigen bijdrage valt. Al zijn er wel een aantal uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de huisarts. Dit valt direct onder de dekking volgens de basisverzekering. Denk ook aan bijvoorbeeld bevolkingsonderzoeken, deze zijn immers gratis voor iedereen.
Kinderen tot 18 jaar
Kinderen toch 18 jaar kennen geen eigen risico. Dit komt onder andere doordat ze ook gratis volgens een basisverzekering zijn verzekerd. Ook hebben zij hetzelfde aanvullende pakket als de ouders. Dit betekent dus dat zij geen kosten hoeven bij te dragen wanneer zij ziekenhuizen of dokters moeten bezoeken. Vanaf de achttiende verjaardag verandert dit. Dan moet uw kind namelijk zelf een zorgverzekering afsluiten. Dan moeten zij dus ook zelf bepalen welke verzekering en in welke vorm zij deze nemen. Vanaf dat moment gaat dus ook het verplichte eigen risico in, zij betalen dan immers ook premie.
Soms geen eigen risico
Er zijn situaties waarin het eigen risico kan komen te vervallen. Dit kan dan door uw zorgverzekeraar worden kwijtgescholden. Dit gebeurt vaak wanneer u een zorgverlener bezoekt die door de zorgverzekeraar wordt aangedragen of wanneer u de middelen neemt die de zorgverzekeraar aanraadt. In zulke gevallen mag de verzekeringsmaatschappij ervoor kiezen om de verplichte eigen risico bijdrage die in de polis is opgenomen niet in rekening te brengen. Vaak kunt u dit al direct weten omdat hier duidelijk afspraken over zijn gemaakt bij het afsluiten van de verzekering. Dit hangt van de zorgverzekeraar af en welke afspraken deze met derde partijen maakt.
Hulp bij het kiezen
De hoogte van het eigen risico kan een belangrijke rol spelen in de keuze voor een bepaalde verzekeraar. Dit kan namelijk veel invloed hebben op de hoogte van de premie die u betaalt. Daarom is het handig om enige hulp bij het kiezen te krijgen. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om te beslissen welke zorgverzekeraar het best voor u is. U kunt hiervoor gebruik maken van zorgvergelijkers die op het internet te vinden zijn. Deze maken gemakkelijk inzichtelijk wat de opties zijn bij de verschillende hoogtes en vormen van eigen risico.
Inhoudsopgave